mapa portal accesibilidade contacto
EvegaEvega
Xunta de Galicia

Albarín Tinto

Maduración

Maduración

SumidadeFolla Nova: FaceFolla Nova: EnvésFolla Adulta: FaceFolla Adulta: EnvésBago AbertoBagoAcio
FENOLOXÍA

Xema inchada

  • 29/02/2017

Punta verde

  • 04/04/2016

Acios visibles

  • 27/04/2016
+ histórico

Botóns florais separados

  • 12/05/2016
+ histórico

Floración

  • 09/06/2016
+ histórico

Callado

  • 23/06/2016
+ histórico

Uvas tamaño guisante

  • 30/06/2016
+ histórico

Peche do acio

  • 28/07/2016
+ histórico

Envero

  • 03/08/2016
+ histórico

Maduración

  • 06/09/2016
+ histórico

Sinonimias

Tinto Serodo, Caíño Gordo

Antecedentes

García de los Salmones (1914) cítaa na Fonsagradabaixo a denominación de Albarín. Variedade de importante relevancia en Asturias, que segundo Hidalgo e Candela (1971) ocupaba o 75% da superficie relativa provincial. Esta variedade tena súa orixe no Mouratón, que aparece na liñaxe do Merenzao (Díaz-Losada et al., 2010).

Situación actual

Presenza puntual na bacía do río Navia ao seu paso pola provincia de Lugo. Atopáronse tamén individuos illados na DO Monterrei.

Valoracións sobre o seu cultivo

Variedade de brotación media e maduración tardía, produce viños de elevada acidez (9,8 g/L)e de graduación alcohólica baixa (9,6%).

Descrición morfolóxica

Pámpano

O pámpano novo presenta a extremidade aberta con peluxe tombada de densidade media e pigmentación reberetada de intensidade débil.A cara dorsal e ventral dos entrenós é verde,ao igual que a dorsal dos nós, mentres a ventral destes últimos é verde e vermella. As xemas non presentan pigmentación antociánica.

Folla Nova

A folla nova é verde con peluxe tombada de densidade media.

Folla Adulta

A folla adulta de cor verde media presenta tamaño medio e forma pentagonal, con cinco lóbulos; peluda, con densidade baixa de pelos tombados entre e sobre os nervios principais do envés do limbo; perfil alabeado; limbo con avultamentoe inchazón débil; dentes con mestura de lados rectilíneos e convexos, de lonxitude media enrelación á súa anchura; seo peciolar con lóbulos lixeiramente superpostos e coa base en forma dechave; seos laterais superiores abertos coa base en forma de V; pecíolo de lonxitude lixeiramente máis curta que o nervio principal.

Acio

O acio é cónico, curto, ancho, de compacidade media e con presenza de 1 ou 2 ás. O pedúnculo é de lonxitude curta.

Bago

O bago de cor azul negra presenta forma esférica.

Caracterización molecular

Microsatélites VVS2 VVMD5 VVMD7 VrZag47 VrZag62 VrZag79 VVS29 VVS5
Pb.
140 150
222 234
251 255
155 165
187 199
249 249
169 169
94 150
Microsatélites VVS2 VVMD5 VVMD7 VrZag47
Pb.
140 150
222 234
251 255
155 165
Microsatélites VrZag62 VrZag79 VVS29 VVS5
Pb.
187 199
249 249
169 169
94 150
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter
Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio AmbienteFEADER