mapa portal accesibilidade contacto
EvegaEvega
Xunta de Galicia

Loureira

Maduración

Maduración

SumidadeFolla Nova: FaceFolla Nova: EnvésFolla Adulta: FaceFolla Adulta: EnvésBagoAcio
FENOLOXÍA

Xema de inverno

  • 29/03/2017

Xema inchada

  • 04/04/2016

Saída de follas

  • 07/04/2017
+ histórico

Follas extendidas

  • 27/04/2016

Acios visibles

Acios separados

  • 17/04/2017
+ histórico

Botóns florais separados

  • 19/05/2016
+ histórico

Floración

  • 09/06/2016

Callado

  • 08/06/2015
+ histórico

Uvas tamaño guisante

  • 23/06/2016
+ histórico

Peche do acio

  • 14/07/2016
+ histórico

Envero

  • 25/08/2016
+ histórico

Maduración

  • 20/09/2016
+ histórico

Sinonimias

Loureiro Branco, Marqués (na zona de Salvaterra, Arbo)

Antecedentes

García de los Salmones (1914) cítaa como cultivada na Pobra do Caramiñal (A Coruña) e nas Neves (Pontevedra). No Catastro Vitícolade 1983 indícase como cultivada na provincia da Coruña e na de Pontevedra. Este cultivar ten a súa orixe en CaíñoBravo (Díaz-Losada et al., 2010, 2011).

Situación actual

É recoñecida como variedade autorizada na DO Monterrei e como preferente na DD.OO.Rías Baixas, Ribeiro, Ribeira Sacra e Valdeorras.

Valoracións sobre o seu cultivo

Variedade de agromada temperá e maduración tardía; produción alta en relación ao Albariño; sensible á botrite e moderadamente sensible ao oídio ao mildeu. Produce viños non moi alcohólicos (9,5-11,5%v/v) e de alta acidez (7,7- 9,5 g/L) e baixo pH (2,9-3). Os viños presentan unha moi alta intensidade aromática, con aromas a loureiro, moscatel, compota de froitas e flores brancas. En boca, ten pouco corpo e un predominio de arestas ácidas. É axeitada para a elaboración en mestura con outras variedades; debido ao seu alto contido terpénico marca os viños que levan esta variedade incorporada. Se aconsella en mesturas non exceder o 10%.

Descrición morfolóxica

Pámpano

O pámpano novo presenta a extremidade aberta con peluxe tombada de densidade media, sen pigmentación ou con pigmentación reberetadade intensidade moi débil. A cara dorsal do entrenó, así como a cara dorsal e ventral do nó, é verde e vermella, mentres a cara ventral do entrenó é verde. As xemas presentan pigmentación antociánica na base da bráctea de intensidade débil.

Folla Nova

A folla nova é bronceada con peluxe tombada de densidade media.

Folla Adulta

A folla adulta de cor verde media presenta tamaño medio e forma pentagonal, con cinco lóbulos; peluda, con densidade media de pelos tombados e baixa de pelos ergueitos entre os nervios principais do envés e baixa densidade de pelos tombados e ergueitos sobre os nervios principais do envés; perfil plano; limbo con avultamento medio e inchazón débil; presenza de pigmentación antociánica sobre os nervios principais do envés do limbo que afecta o punto peciolar; dentes con mestura de lados rectilíneos e convexos, de lonxitude media en relación á súa anchura; seo peciolar con lóbulos medio superpostos e coa base en forma de chave; seos laterais superiores abertos coa base en forma de U; pecíolo lixeiramente máis curto que o nervio principal.

Acio

O acio é cónico, longo, de anchura e compacidademedia e con presenza de 1 ou 2 ás. O pedúnculoé de lonxitude curta.

Bago

O bago de cor verde amarela presenta forma esférica.

Caracterización molecular

Microsatélites VVS2 VVMD5 VVMD7 VrZag47 VrZag62 VrZag79 VVS29 VVS5
Pb.
140 150
228 228
249 261
157 161
185 195
245 249
169 179
85 121
Microsatélites VVS2 VVMD5 VVMD7 VrZag47
Pb.
140 150
228 228
249 261
157 161
Microsatélites VrZag62 VrZag79 VVS29 VVS5
Pb.
185 195
245 249
169 179
85 121
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter
Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio AmbienteFEADER