mapa portal accesibilidade contacto
EvegaEvega
Xunta de Galicia

Sousón

Maduración

Maduración

SumidadeFolla Nova: FaceFolla Nova: EnvésFolla Adulta: FaceFolla Adulta: EnvésBagoAcio
FENOLOXÍA

Xema de inverno

  • 29/03/2017
+ histórico

Xema inchada

  • 07/04/2017
+ histórico

Saída de follas

  • 13/04/2015

Follas extendidas

  • 27/04/2016

Acios visibles

  • 17/04/2017
+ histórico

Acios separados

  • 12/05/2016
+ histórico

Botóns florais separados

  • 19/05/2016
+ histórico

Floración

  • 08/06/2015
+ histórico

Callado

  • 23/06/2016
+ histórico

Uvas tamaño guisante

  • 30/06/2016
+ histórico

Peche do acio

  • 23/07/2014

Envero

  • 04/08/2015
+ histórico

Maduración

  • 28/09/2016
+ histórico

Sinonimias

Retinto, Tintilla, Pazao e Viñón

Antecedentes

García de los Salmones (1914) cítaa como cultivadana provincia de Lugo, na zona de Cortegada (Ourense) e na Estrada (Pontevedra), onde se coñece baixo a denominación de Retinto, ena zona de Entrimo (Ourense) coñecida baixo a denominación de Viñón. No Catastro Vitícola de 1983 indícase a súa presenza na DO Ribeiro. A súa orixe xenéticaestá relacionada con cultivares da liñaxe do CaíñoBravo (Díaz-Losada et al., 2010).

Situación actual

É recoñecida como variedade preferente nas DD.OO. Ribeiro, Ribeira Sacra, Rías Baixas e Valdeorras e, como autorizada na DO Monterrei, e é contemplada nas indicacións xeográficas Viño da Terra Barbanza e Iria e Val do Miño.

Valoracións sobre o seu cultivo

Variedade de brotación media e maduración tardía, presenta sensibilidade moderada ao mildeu oídio e botrite. Produce viños con graduacións de medias e acidez alta, caracterizados por presentar tonalidades violáceas consuficiente intensidade colorante para o seu envellecementoen barrica; de notable complexidade olfactiva, viños afroitados, con notas a froitos vermellos e a herbas aromáticas e balsámicas.

Descrición morfolóxica

Pámpano

O pámpano novo presenta a extremidade aberta con peluxe tombada de densidade media. Acara dorsal dos entrenós e nós é verde e vermella, mentres que a ventral é verde. As xemas presentan pigmentación antociánica na base de intensidade media.

Folla Nova

A folla nova é bronceada con peluxe tombada dedensidade media.

Folla Adulta

A folla adulta de cor verde media presenta tamaño medio e forma pentagonal, con cinco lóbulos; peluda, con densidade media de pelos tombados entre os nervios principais e baixa sobre os nervios principais da face do limbo; perfil alabeado; limbo con avultamento e inchazón débil; dentes con mestura de lados convexos e rectilíneos, de lonxitude curta en relación á súa anchura; seo peciolar pouco aberto coa base en forma de chave; seos laterais superiores abertos coa base en forma de U; pecíolo lixeiramente máis curto que o nervio principal

Acio

O acio é cónico, de lonxitude e anchura media, compacidade media e con presenza de 1 ou 2 ás. O pedúnculo é de lonxitude curta.

Bago

O bago de cor azul negra presenta forma esférica.

Caracterización molecular

Microsatélites VVS2 VVMD5 VVMD7 VrZag47 VrZag62 VrZag79 VVS29 VVS5
Pb.
130 132
218 222
237 261
165 165
187 195
243 249
169 179
100 121
Microsatélites VVS2 VVMD5 VVMD7 VrZag47
Pb.
130 132
218 222
237 261
165 165
Microsatélites VrZag62 VrZag79 VVS29 VVS5
Pb.
187 195
243 249
169 179
100 121
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter
Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio AmbienteFEADER