mapa portal accesibilidade contacto
EvegaEvega
Xunta de Galicia

Godello

Maduración

Maduración

SumidadeFolla Nova: FaceFolla Nova: EnvésFolla Adulta: FaceFolla Adulta: EnvésBagoAcio
FENOLOXÍA

Xema inchada

Punta verde

  • 29/03/2017

Saída de follas

  • 04/04/2016

Follas extendidas

  • 07/04/2017
+ histórico

Acios visibles

  • 20/04/2015

Acios separados

  • 17/04/2017
+ histórico

Botóns florais separados

  • 12/05/2016
+ histórico

Floración

  • 09/06/2016
+ histórico

Callado

  • 15/06/2016
+ histórico

Uvas tamaño guisante

  • 23/06/2016
+ histórico

Peche do acio

  • 14/07/2016
+ histórico

Envero

  • 11/08/2016
+ histórico

Maduración

  • 06/09/2016
+ histórico

Sinonimias

Verdello, Cumbrao

Antecedentes

García de los Salmones (1914) cítaa nas provincias de Lugo e Ourense. No Catastro Vitícola de 1983 indícase como cultivada na provincia de Lugo, no Ribeiro e en Valdeorras.

Situación actual

É recoñecida como variedade preferente nas DD.OO. Ribeiro, Ribeira Sacra, Valdeorras e Monterrei, e é considerada coa categoría de autorizadana DO Rías Baixas; tamén está admitida nas indicacións xeográficas Viño da Terra Barbanzae Iria, Betanzos e Val do Miño.

Valoracións sobre o seu cultivo

Variedade de ciclo curto de agromada é maduración temperás; elevado vigor e produción alta en relación ao Albariño; sensibilidade alta á botrite e media ao mildeu e ao oídio. Bagos moi sensibles ao golpe de sol. Produce viños de graduación media (entre 11,5 e 13%v/v dependendo da zona de cultivo), acidez media-alta (5,5-7 g/L) e pH baixo (2,9-3,4). Os viños presentan unha potencialidade aromática alta, con aromas froiteiros a pera, mazá, e con matices vexetais a feno e a buxo. En boca é potente, amplo e persistente cun final amargo característico desta variedade. É axeitada para viños do ano e atura perfectamente a crianza tanto en barrica como en botella.

Descrición morfolóxica

Pámpano

O pámpano novo presenta a extremidade aberta con peluxe tombada de densidade media-baixa e pigmentación reberetada de intensidade media. A cara dorsal dos entrenós e nós é verde e vermella, mentres que a ventral é verde. As xemas non presentan pigmentación antociánica.

Folla Nova

A folla nova é verde con peluxe tombada dedensidade baixa.

Folla Adulta

A folla adulta de cor verde media presenta tamaño medio e forma pentagonal, con cinco lóbulos; peluda, con densidade baixa de pelos tombados e media-alta de pelos ergueitos, entre os nervios principais do envés do limbo; perfil plano; limbo con avultamentoe inchazon débil; dentes con lados convexos, de lonxitude media en relación á súa anchura; seopeciolar con lóbulos semiabertos e coa base en forma de chave; seos laterais superiores abertos coa base en forma de chave ou U; pecíolo lixeiramente máis curto que o nervio principal.

Acio

O acio é cónico, de lonxitude, anchura e compacidade media e con presenza de 1 ou 2 ás.O pedúnculo é de lonxitude moi curta.

Bago

O bago de cor verde amarela presenta forma elíptica curta.

Caracterización molecular

Microsatélites VVS2 VVMD5 VVMD7 VrZag47 VrZag62 VrZag79 VVS29 VVS5
Pb.
150 156
222 234
237 241
161 165
185 187
249 249
169 169
100 106
Microsatélites VVS2 VVMD5 VVMD7 VrZag47
Pb.
150 156
222 234
237 241
161 165
Microsatélites VrZag62 VrZag79 VVS29 VVS5
Pb.
185 187
249 249
169 169
100 106
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter
Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio AmbienteFEADER