mapa portal accesibilidade contacto
EvegaEvega
Xunta de Galicia

Lado

Maduración

Maduración

SumidadeFolla Nova: FaceFolla Nova: EnvésFolla Adulta: FaceFolla Adulta: EnvésBagoAcio
FENOLOXÍA

Xema de inverno

  • 29/03/2017

Xema inchada

  • 04/04/2016

Punta verde

  • 11/04/2016

Saída de follas

  • 07/04/2017

Follas extendidas

  • 21/04/2016

Acios visibles

Acios separados

  • 17/04/2017
+ histórico

Botóns florais separados

  • 19/05/2016
+ histórico

Floración

  • 09/06/2016
+ histórico

Callado

  • 08/06/2015
+ histórico

Uvas tamaño guisante

  • 23/06/2016
+ histórico

Peche do acio

  • 14/07/2016
+ histórico

Envero

  • 18/08/2016
+ histórico

Maduración

  • 07/09/2016
+ histórico

Antecedentes

Freijanes e Alonso (1997) cítana como cultivada na zona de transición da provincia de Ourense.

Situación actual

Esta variedade presenta unha distribución restrinxida centrada na localidade da Arnoia na comarca do Ribeiro (Ourense). Non se encontra recollida nos regulamentos das denominaciónsde orixe para a elaboración de viños.

Valoracións sobre o seu cultivo

Variedade de brotación media-tardía e maduración media, é sensible ao oídio e á botrite e bastante resistente ao mildeu. Produce viños con elevada acidez (7,1g/L) e graduación alcohólica (13,6%) (Blanco et al., 2008). Utilízase como complementaria na elaboración de viños brancos.

Descrición morfolóxica

Pámpano

O pámpano novo presenta a extremidade aberta con peluxe tombada de densidade baixa e pigmentación reberetada de intensidade débil. A cara dorsal do entrenó, así como a cara dorsal e ventral dos nós, é verde e vermella, mentres a cara ventral do entrenó é verde. As xemas presentan pigmentación antociánica que afecta case toda a bráctea e de intensidade forte.

Folla Nova

A folla nova é bronceada con peluxe tombada de densidade media.

Folla Adulta

A folla adulta de cor verde media presenta tamaño medio e forma pentagonal, con cinco lóbulos; peluda, con densidade baixa de pelos tombados entre e sobre os nervios principais do envés do limbo; perfil plano; dentes con lados convexos, de lonxitude media en relación á súa anchura; seo peciolar con lóbulos semiabertos e coa base en forma de chave; seos laterais superiores abertos coa base en forma de V; pecíolo lixeiramente máis curto que o nervio principal.

Acio

O acio é cónico, curto, estreito, de compacidade solta e con presenza de 1 ou 2 ás. O pedúnculo é de lonxitude moi curta.

Bago

O bago de cor verde amarela presenta forma elíptica curta.

Caracterización molecular

Microsatélites VVS2 VVMD5 VVMD7 VrZag47 VrZag62 VrZag79 VVS29 VVS5
Pb.
130 150
228 232
241 261
157 165
185 187
243 245
169 169
117 150
Microsatélites VVS2 VVMD5 VVMD7 VrZag47
Pb.
130 150
228 232
241 261
157 165
Microsatélites VrZag62 VrZag79 VVS29 VVS5
Pb.
185 187
243 245
169 169
117 150
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter
Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio AmbienteFEADER