mapa portal accesibilidade contacto
EvegaEvega
Xunta de Galicia

Treixadura

Maduración

Maduración

SumidadeFolla Nova: FaceFolla Nova: EnvésFolla Adulta: FaceFolla Adulta: EnvésBagoAcio
FENOLOXÍA

Xema de inverno

  • 29/03/2017

Xema inchada

  • 04/04/2016

Saída de follas

  • 27/04/2016

Follas extendidas

Acios visibles

  • 17/04/2017
+ histórico

Acios separados

  • 12/05/2016

Botóns florais separados

  • 26/05/2016
+ histórico

Floración

  • 15/06/2016
+ histórico

Callado

  • 23/06/2016
+ histórico

Uvas tamaño guisante

  • 30/06/2016
+ histórico

Peche do acio

  • 23/07/2014

Envero

  • 25/08/2015
+ histórico

Maduración

  • 14/09/2016
+ histórico

Antecedentes

García de los Salmones (1914) cítaa como presentena provincia de Pontevedra, na localidadede Boiro, na provincia da Coruña e en Bande (naprovincia de Ourense). No Catastro Vitícola de1983 indícase a súa presenza en Ourense, ondeocupaba o 0,09% da superficie de viñedo, fundamentalmentena DO Ribeiro, e na Coruña co0,02%.

Situación actual

É recoñecida como variedade preferente nascinco denominacións de orixe galegas. Tamén é contemplada para a elaboración de viños nas indicacións xeográficas Viño da Terra Barbanzae Iria e Val do Miño. Encóntranse rexistradas 15,28 ha na Coruña, 5,33 ha en Lugo, 600,61 ha en Ourense e 232,39 ha en Pontevedra, correspondendo a maioría da superficie á subzona do Condado do Tea.

Valoracións sobre o seu cultivo

Variedade de agromada e maduración tardías; produción e vigor alto comparada có Albariño; moderadamente sensible ao oídio, ao mildeu e á botrite. Produce viños equilibrados cuxa graduación varía dependendo da zona de cultivo entre 11 a 13,5%v/v, a acidez entre 5 a 7,5 g/L e o pH entre 3 a 3,4. Os viños posúen intensidade aromática media-alta, con aromas a froitas de pebida, mazá, pera, e pexego; son estruturados e persistentes con certo amargor final característico da variedade.

Descrición morfolóxica

Pámpano

O pámpano novo presenta a extremidade abertac on peluxe tombada de densidade media sen pigmentación. A cara dorsal e ventral do entrenóe ventral do nó é verde, mentres a dorsal do nó é verde e vermella. As xemas non presentan pigmentación antociánica.

Folla Nova

A folla nova é bronceada con peluxe tombada de densidade baixa.

Folla Adulta

A folla adulta de cor verde media presenta tamaño medio e forma pentagonal, con cinco lóbulos; con densidade baixa de pelos tombados sobre os nervios principais do envés do limbo; perfilplano; limbo con avultamento e inchazón débil;dentes con mestura de lados rectilíneos e lados convexos, de lonxitude media en relación á súa anchura; seo peciolar pouco aberto coa base enforma de chave; seos laterais superiores con lóbulos abertos coa base en forma de V; pecíolo lixeiramente máis curto que o nervio principal.

Acio

O acio é cónico, de lonxitude, anchura e compacidade media e con presenza de 1 ou 2 ás.O pedúnculo é de lonxitude curta.

Bago

O bago de cor verde amarela presenta forma elíptica curta.

Caracterización molecular

Microsatélites VVS2 VVMD5 VVMD7 VrZag47 VrZag62 VrZag79 VVS29 VVS5
Pb.
140 150
222 232
237 249
157 161
185 185
245 245
169 169
94 100
Microsatélites VVS2 VVMD5 VVMD7 VrZag47
Pb.
140 150
222 232
237 249
157 161
Microsatélites VrZag62 VrZag79 VVS29 VVS5
Pb.
185 185
245 245
169 169
94 100
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter
Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio AmbienteFEADER