mapa portal accesibilidade contacto
EvegaEvega
Xunta de Galicia

Mencía

Maduración

Maduración

SumidadeFolla Nova: FaceFolla Nova: EnvésFolla Adulta: FaceFolla Adulta: EnvésBagoAcio
FENOLOXÍA

Xema inchada

  • 04/04/2016

Punta verde

  • 11/04/2016

Saída de follas

  • 07/04/2017
+ histórico

Follas extendidas

  • 13/04/2015

Acios visibles

  • 27/04/2016
+ histórico

Acios separados

  • 17/04/2017
+ histórico

Botóns florais separados

  • 19/05/2016
+ histórico

Floración

  • 09/06/2016
+ histórico

Callado

  • 15/06/2016
+ histórico

Uvas tamaño guisante

  • 23/06/2016
+ histórico

Peche do acio

  • 14/07/2016
+ histórico

Envero

  • 28/07/2015
+ histórico

Maduración

  • 14/09/2016
+ histórico

Antecedentes

García de los Salmones (1914) cítaa como cultivada nas provincias de Lugo e Ourense e na zona de Caldas de Rei na provincia de Pontevedra. No Catastro Vitícola de 1983 indícase como presente nas provincias da Coruña, Lugo, en Ourense e Pontevedra. A súaorixe xenética é a liñaxe orixinada en Merenzao (Díaz-Losada et al., 2010).

Situación actual

É recoñecida como variedade preferente nas DD.OO. Ribeiro, Ribeira Sacra, Valdeorras e Monterrei, e como autorizada na DO RíasBaixas. Tamén é contemplada para a elaboraciónde viños nas indicacións xeográficas Viños da Terra Barbanza e Iria, Val do Miño e Betanzos.

Valoracións sobre o seu cultivo

Variedade de agromada e maduración medias; produción alta e vigor medio-baixo; sensible ao oídio, moderadamente ao mildeu e alta á botrite. Produce viños de elevado potencial enolóxico, con graduacións que poden variar en función da zona entre 11 e 14% v/v, e acidez entre 4-6 g/L. Os viños con tonalidades violáceas posúen unha intensidade aromática media-alta, con aromas froiteiros, a froitos roxos, framboesa, fresa, mora e con certos toques lácticos. Con boa calidade en boca, persistentes, con arestas doces, salientando os taninos suaves e agradables.

Descrición morfolóxica

Pámpano

O pámpano novo presenta a extremidade aberta, glabra e sen pigmentación antociánica. A cara dorsal do entrenó, así como a cara dorsal e ventral do nó, é verde e vermella, mentres a cara ventral do entrenó é verde. As xemas non presentan pigmentación antociánica.

Folla Nova

A folla nova de cor verde é glabra.

Folla Adulta

A folla adulta de cor verde media presenta tamaño medio e forma pentagonal, con cinco lóbulos; glabra; perfil plano; limbo con inchazón débil; dentes con mestura de lados convexos e rectilíneos, de lonxitude media en relación á súa anchura; seo peciolar con lóbulos pouco abertos ea base en forma de chave; seos laterais superiores abertos coa base en forma de V; pecíolo lixeiramente máis curto que o nervio principal.

Acio

O acio é cónico, longo, de compacidade media e con presenza de 1 ou 2 ás. O pedúnculo é de lonxitude curta.

Bago

O bago de cor azul negra presenta forma elíptica curta.

Caracterización molecular

Microsatélites VVS2 VVMD5 VVMD7 VrZag47 VrZag62 VrZag79 VVS29 VVS5
Pb.
Microsatélites VVS2 VVMD5 VVMD7 VrZag47
Pb.
Microsatélites VrZag62 VrZag79 VVS29 VVS5
Pb.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter
Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio AmbienteFEADER