mapa portal accesibilidade contacto
EvegaEvega
Xunta de Galicia

Gran Negro,

Maduración

Maduración

SumidadeFolla Nova: FaceFolla Nova: EnvésFolla Nova: EnvésFolla Adulta: FaceBagoAcio
FENOLOXÍA

Xema de inverno

  • 29/03/2017

Xema inchada

  • 04/04/2016

Punta verde

  • 11/04/2016

Saída de follas

  • 07/04/2017
+ histórico

Follas extendidas

  • 27/04/2016
+ histórico

Acios visibles

  • 17/04/2017
+ histórico

Acios separados

  • 12/05/2016
+ histórico

Botóns florais separados

  • 19/05/2016
+ histórico

Floración

  • 09/06/2016
+ histórico

Callado

  • 08/06/2015
+ histórico

Uvas tamaño guisante

  • 23/06/2016
+ histórico

Maduración

  • 28/09/2016

Sinonimias

Morrastrel Bouschet, Negrón na comarca do Ribeiro (Ourense)

Antecedentes

Variedade introducida en Galicia despois da crise da filoxera, posiblemente en 1889 (Santos Solla,1992). García de los Salmones (1914) cítaa en Celanova (Ourense) e Huetz de Lemps (1967), na provincia de Pontevedra e nas terrazas do Sil, do Miño, comarca do Ribeiro, Valderoras e Monterrei na provincia de Ourense. No Catastro Vitícola de 1983 indícase como cultivada na provincia de Pontevedra e na de Ourense.

Situación actual

É recoñecida como variedade autorizadana DO Valdeorras.

Valoracións sobre o seu cultivo

Variedade de brotación temperá e maduración tardía, é pouco sensible ao oídio e á botrite, e moderadamente sensible ao mildeu. Produce viño con valores de graduación e acidez media de 10,5% e 3,8 g/L, respectivamente.

Descrición morfolóxica

Pámpano

O pámpano novo presenta a extremidade aberta, con peluxe tombada de densidade alta. A cara dorsal e ventral dos entrenós e nós é verde e vermella. As xemas sen pigmentación antociánica.

Folla Nova

A folla nova é de cor cobreada-avermellada con peluxe tombada de densidade alta.

Folla Adulta

A folla adulta de cor verde media presenta tamaño grande e forma pentagonal, con cinco lóbulos; peluda, con densidade baixa de pelos tombados entre e sobre os nervios principais; perfilal abeado; limbo sen avultamento e con inchazón débil; presenza de pigmentación antociánica sobre os nervios principais da face do limbo que alcanza a primeira bifurcación; dentes con lados convexos, de lonxitude curta en relación á súa anchura; seo peciolar con lóbulos lixeiramente superpostos e coa base en forma de chave; seoslaterais superiores con lóbulos lixeiramente superpostos, coa base en forma de chave; pecíolo lixeiramente máis curto que o nervio principal.

Acio

O acio ten forma de embude ou cónico, longo, ancho, de compacidade solta e con presenza de 3 ou 4 ás. O pedúnculo é de lonxitude media.

Bago

O bago de cor azul negra presenta forma esférica.

Caracterización molecular

Microsatélites VVS2 VVMD5 VVMD7 VrZag47 VrZag62 VrZag79 VVS29 VVS5
Pb.
136 150
222 230
237 241
157 159
187 187
241 257
169 177
109 150
Microsatélites VVS2 VVMD5 VVMD7 VrZag47
Pb.
136 150
222 230
237 241
157 159
Microsatélites VrZag62 VrZag79 VVS29 VVS5
Pb.
187 187
241 257
169 177
109 150
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter
Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio AmbienteFEADER