mapa portal accesibilidade contacto
EvegaEvega
Xunta de Galicia

Ferrón

Maduración

Maduración

SumidadeFolla Nova: FaceFolla Nova: EnvésFolla Adulta: FaceFolla Adulta: EnvésBagoAcio
FENOLOXÍA

Xema de inverno

  • 29/03/2017
+ histórico

Punta verde

  • 07/04/2017
+ histórico

Saída de follas

  • 27/04/2016
+ histórico

Follas extendidas

  • 20/04/2015

Acios visibles

  • 17/04/2017
+ histórico

Acios separados

  • 12/05/2016
+ histórico

Botóns florais separados

  • 26/05/2016
+ histórico

Callado

  • 23/06/2016
+ histórico

Uvas tamaño guisante

  • 06/07/2016
+ histórico

Peche do acio

  • 21/07/2016
+ histórico

Envero

  • 25/08/2016
+ histórico

Maduración

  • 28/09/2016
+ histórico

Sinonimias

Ferrol, Espadeiro (na comarca do Condado) e Negrón (no norte da DO Ribeiro)

Antecedentes

García de los Salmones (1914) cítaa no Carballiño e en Entrimo baixo a denominación de Negrón.O Catastro Vitícola de 1983 indica o seu cultivona provincia de Ourense, na que ocupaba o 0,03% da superficie de viñedo.

Situación actual

Considérase variedade preferente na elaboraciónde viños na DO Ribeiro e Valdeorras. O Rexistro Vitícola indicao seu cultivo na Coruña con 0,18 ha da superficiede viñedo, en Ourense con 1,36 ha e enPontevedra con 2,65 ha, e corresponden 1,72 ha ásubzona da DO Rías Baixas Val do Salnés, 0,23 haao Condado do Tea e 0,07 ao Rosal.

Valoracións sobre o seu cultivo

Variedade de brotación e maduración media-tardía, é moderadamente sensible ao oídio, mildeu e botrite. Os viños caracterízanse por presentar tendencia a graduacións elevadas (valores arredor do 15%) e acidez alta (valores medios de 8g/L).

Descrición morfolóxica

Pámpano

O pámpano novo presenta a extremidade aberta con peluxe tombada de densidade media. A cara dorsal dos entrenós e nós é verde e vermella, mentres que a ventral é verde. As xemas non presentan pigmentación antociánica.

Folla Nova

A folla nova é bronceada con peluxe tombada dedensidade media.

Folla Adulta

A folla adulta de cor verde media presenta tamaño medio e forma orbicular, con cinco lóbulos; peluda, con densidade alta de pelos tombados entre os nervios principais e media sobre estes, e sen pelos ergueitos entre e sobre os nervios principais; perfil alabeado; limbo conavultamento e inchazón de intensidade media;dentes con mestura de lados rectilíneos e ladosconvexos, de lonxitude media en relación á súaanchura; seo peciolar semiaberto, coa base enforma de U; seos laterais superiores abertos coabase en forma de V; pecíolo lixeiramente máiscurto que o nervio principal.

Acio

O acio é cónico, de tamaño e compacidade media e con presenza de 1 ou 2 ás. O pedúnculoé de lonxitude curta.

Bago

O bago de cor azul negra presenta forma esférica.

Caracterización molecular

Microsatélites VVS2 VVMD5 VVMD7 VrZag47 VrZag62 VrZag79 VVS29 VVS5
Pb.
130 154
232 236
237 247
165 165
193 199
249 249
177 179
109 113
Microsatélites VVS2 VVMD5 VVMD7 VrZag47
Pb.
130 154
232 236
237 247
165 165
Microsatélites VrZag62 VrZag79 VVS29 VVS5
Pb.
193 199
249 249
177 179
109 113
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter
Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio AmbienteFEADER