Variedade VVS2 VVMD5 VVMD7 VrZag47 VrZag62 VrZag79 VVS29 VVS5
Súa variedade

Albarí­n Blanco

Albarí­n Blanco: Sumidade
Albarí­n Blanco: Folla nova face
Albarí­n Blanco: Folla nova envés
Albarí­n Blanco: Folla adulta face
Albarí­n Blanco: Folla adulta envés
Albarí­n Blanco: Bago
Albarí­n Blanco: Acio

FENOLOXÍA

Xema de inverno
Albarí­n Blanco: Xema inchada
Xema inchada
27/03/2019
+ histórico
Albarí­n Blanco: Punta verde
Punta verde
04/04/2019
+ histórico
Saída de follas
19/04/2018
11/04/2019
+ histórico
Albarí­n Blanco: Follas extendidas
Folla extendidas
21/04/2016
07/04/2017
+ histórico
Albarí­n Blanco: Acios visibles
Acios visibles
04/05/2018
18/04/2019
+ histórico
Albarí­n Blanco: Acios separados
Acios separados
27/04/2016
17/04/2017
10/05/2018
02/05/2019
+ histórico
Albarí­n Blanco: Botóns florais
Botóns florais
23/05/2014
11/05/2015
05/05/2016
24/04/2017
18/05/2018
16/05/2019
+ histórico
Albarí­n Blanco: Floración
Floración
30/05/2014
01/06/2015
09/06/2016
30/05/2019
27/05/2021
+ histórico
Albarí­n Blanco: Callado
Callado
05/06/2014
08/06/2015
06/06/2019
03/06/2021
+ histórico
Albarí­n Blanco: Uvas tamaño guisante
Uvas tamaño guisante
20/06/2014
15/06/2015
23/06/2016
25/06/2018
20/06/2019
10/06/2021
+ histórico
Albarí­n Blanco: Peche do acio
Peche do acio
03/07/2014
30/06/2015
13/07/2018
27/06/2019
07/07/2021
+ histórico
Albarí­n Blanco: Envero
Envero
25/08/2014
11/08/2015
11/08/2016
23/08/2018
25/06/2019
09/08/2021
+ histórico
Albarí­n Blanco: Maduración
Maduración
11/09/2014
20/08/2015
06/09/2016
+ histórico

Sinonimias

Branco Lexítimo en Betanzos, Raposo no Barbanza, Branca do País no Val do Navia.

Antecedentes

García de los Salmones (1914) cítaa baixo a denominación de Branca Lexítima na localidade de Paderne (Betanzos), na provincia da Coruña.

Situación actual

Variedade minoritaria presente nas zonas de Betanzos e O Barbanza.

Valoracións sobre o seu cultivo

Variedade de agromada e maduración temperás; produción media en relación á variedade branca Albariño; sensibilidade alta ao oídio e media ao mildeu e á botrite. Produce viños que en zonas axeitadas poden acadar unha elevada graduación alcohólica (12,5-15,5%) e de acidez media (6,2-6,7 g/L) cun pH 2,9-3,4. Caracterizado por posuír un alto contido en terpenos, superior aos atopados no Albariño, Treixadura ou Loureira, variedades estas últimas consideradas como idóneas para a elaboración de viños brancos en Galicia. Adecuada para a elaboración de viños monovarietais ou en mestura con outras castes, viños do ano, aínda que tamén pode admitir o paso por barrica. De intensidade aromática alta, con aromas primarios intensos a froita fresca, pexego, albaricoque e a froita confeitada, pexego en almibre. O viño é estruturado, con corpo e persistente.

Descrición morfolóxica

O pámpano novo presenta a extremidade aberta con peluxe tombada de densidade baixa e pigmentación reberetada de intensidade débil. A cara dorsal e ventral dos entrenós e ventral dos nós é verde e vermella, mentres a dorsal dos nós é verde. As xemas non presentan pigmentación antociánica.

A folla nova é verde ou bronceada con peluxe tombada de densidade baixa.

A folla adulta de cor verde media presenta tamaño medio e forma pentagonal, con cinco lóbulos; peluda, con densidade baixa de pelos tombados entre e sobre os nervios principais do envés do limbo; perfil alabeado; limbo con avultamento e inchazón débil; presenza de pigmentación antociánica sobre os nervios principais do envés do limbo que alcanza a primeira bifurcación; dentes con lados rectilíneos, de lonxitude media en relación á súa anchura; seo peciolar pouco aberto e coa base en forma de chave; seos laterais superiores abertos coa base en forma de V; pecíolo lixeiramente máis curto que o nervio principal.

O acio é cónico, de lonxitude, anchura e compacidade media e con presenza de 1 ou 2 ás. O pedúnculo é de lonxitude moi curta.

O bago de cor verde amarela presenta forma elíptica curta.

Caracterización molecular

Microsatélites VVS2 VVMD5 VVMD7 VrZag47 VrZag62 VrZag79 VVS29 VVS5
Pb.
130 150
218 234
237 255
157 165
185 193
243 245
169 169
117 150
Microsatélites VVS2 VVMD5 VVMD7 VrZag47
Pb.
130 150
218 234
237 255
157 165
Microsatélites VrZag62 VrZag79 VVS29 VVS5
Pb.
185 193
243 245
169 169
117 150