Variedade VVS2 VVMD5 VVMD7 VrZag47 VrZag62 VrZag79 VVS29 VVS5
Súa variedade

Ferrón

Ferrón: Sumidade
Ferrón: Folla nova face
Ferrón: Folla nova envés
Ferrón: Folla adulta face
Ferrón: Folla adulta envés
Ferrón: Bago
Ferrón: Acio

FENOLOXÍA

Ferrón: Xema de inverno
Xema de inverno
04/04/2016
29/03/2017
27/03/2019
+ histórico
Xema inchada
19/04/2018
04/04/2019
+ histórico
Ferrón: Punta verde
Punta verde
21/04/2016
07/04/2017
+ histórico
Ferrón: Saída de follas
Saída de follas
13/04/2015
27/04/2016
11/04/2019
+ histórico
Ferrón: Follas extendidas
Folla extendidas
20/04/2015
27/04/2018
25/04/2019
+ histórico
Ferrón: Acios visibles
Acios visibles
05/05/2016
17/04/2017
04/05/2018
02/05/2019
+ histórico
Ferrón: Acios separados
Acios separados
30/04/2015
12/05/2016
10/05/2018
+ histórico
Ferrón: Botóns florais
Botóns florais
23/05/2014
11/05/2015
26/05/2016
18/05/2018
16/05/2019
06/05/2021
+ histórico
Floración
15/06/2018
13/06/2019
03/06/2021
+ histórico
Ferrón: Callado
Callado
12/06/2015
23/06/2016
25/06/2018
20/06/2019
10/06/2021
+ histórico
Ferrón: Uvas tamaño guisante
Uvas tamaño guisante
14/06/2015
06/07/2016
02/07/2018
27/06/2019
16/06/2021
+ histórico
Ferrón: Peche do acio
Peche do acio
23/07/2014
30/06/2015
21/07/2016
13/07/2018
04/07/2019
07/07/2021
+ histórico
Ferrón: Envero
Envero
12/08/2014
18/08/2015
25/08/2016
23/08/2018
22/08/2019
09/08/2021
+ histórico
Ferrón: Maduración
Maduración
21/09/2015
28/09/2016
+ histórico

Sinonimias

Ferrol, Espadeiro (na comarca do Condado) e Negrón (no norte da DO Ribeiro)

Antecedentes

García de los Salmones (1914) cítaa no Carballiño e en Entrimo baixo a denominación de Negrón.O Catastro Vitícola de 1983 indica o seu cultivona provincia de Ourense, na que ocupaba o 0,03% da superficie de viñedo.

Situación actual

Considérase variedade preferente na elaboraciónde viños na DO Ribeiro e Valdeorras. O Rexistro Vitícola indicao seu cultivo na Coruña con 0,18 ha da superficiede viñedo, en Ourense con 1,36 ha e enPontevedra con 2,65 ha, e corresponden 1,72 ha ásubzona da DO Rías Baixas Val do Salnés, 0,23 haao Condado do Tea e 0,07 ao Rosal.

Valoracións sobre o seu cultivo

Variedade de brotación e maduración media-tardía, é moderadamente sensible ao oídio, mildeu e botrite. Os viños caracterízanse por presentar tendencia a graduacións elevadas (valores arredor do 15%) e acidez alta (valores medios de 8g/L).

Descrición morfolóxica

O pámpano novo presenta a extremidade aberta con peluxe tombada de densidade media. A cara dorsal dos entrenós e nós é verde e vermella, mentres que a ventral é verde. As xemas non presentan pigmentación antociánica.

A folla nova é bronceada con peluxe tombada dedensidade media.

A folla adulta de cor verde media presenta tamaño medio e forma orbicular, con cinco lóbulos; peluda, con densidade alta de pelos tombados entre os nervios principais e media sobre estes, e sen pelos ergueitos entre e sobre os nervios principais; perfil alabeado; limbo conavultamento e inchazón de intensidade media;dentes con mestura de lados rectilíneos e ladosconvexos, de lonxitude media en relación á súaanchura; seo peciolar semiaberto, coa base enforma de U; seos laterais superiores abertos coabase en forma de V; pecíolo lixeiramente máiscurto que o nervio principal.

O acio é cónico, de tamaño e compacidade media e con presenza de 1 ou 2 ás. O pedúnculoé de lonxitude curta.

O bago de cor azul negra presenta forma esférica.

Caracterización molecular

Microsatélites VVS2 VVMD5 VVMD7 VrZag47 VrZag62 VrZag79 VVS29 VVS5
Pb.
130 154
232 236
237 247
165 165
193 199
249 249
177 179
109 113
Microsatélites VVS2 VVMD5 VVMD7 VrZag47
Pb.
130 154
232 236
237 247
165 165
Microsatélites VrZag62 VrZag79 VVS29 VVS5
Pb.
193 199
249 249
177 179
109 113