FENOLOXÍA
Antecedentes
Freijanes e Alonso (1997) cítana como cultivada na zona de transición da provincia de Ourense.
Situación actual
Esta variedade presenta unha distribución restrinxida centrada na localidade da Arnoia na comarca do Ribeiro (Ourense). Non se encontra recollida nos regulamentos das denominaciónsde orixe para a elaboración de viños.
Valoracións sobre o seu cultivo
Variedade de brotación media-tardía e maduración media, é sensible ao oídio e á botrite e bastante resistente ao mildeu. Produce viños con elevada acidez (7,1g/L) e graduación alcohólica (13,6%) (Blanco et al., 2008). Utilízase como complementaria na elaboración de viños brancos.
Descrición morfolóxica
O pámpano novo presenta a extremidade aberta con peluxe tombada de densidade baixa e pigmentación reberetada de intensidade débil. A cara dorsal do entrenó, así como a cara dorsal e ventral dos nós, é verde e vermella, mentres a cara ventral do entrenó é verde. As xemas presentan pigmentación antociánica que afecta case toda a bráctea e de intensidade forte.
A folla nova é bronceada con peluxe tombada de densidade media.
A folla adulta de cor verde media presenta tamaño medio e forma pentagonal, con cinco lóbulos; peluda, con densidade baixa de pelos tombados entre e sobre os nervios principais do envés do limbo; perfil plano; dentes con lados convexos, de lonxitude media en relación á súa anchura; seo peciolar con lóbulos semiabertos e coa base en forma de chave; seos laterais superiores abertos coa base en forma de V; pecíolo lixeiramente máis curto que o nervio principal.
O acio é cónico, curto, estreito, de compacidade solta e con presenza de 1 ou 2 ás. O pedúnculo é de lonxitude moi curta.
O bago de cor verde amarela presenta forma elíptica curta.
Caracterización molecular
Microsatélites | VVS2 | VVMD5 | VVMD7 | VrZag47 | VrZag62 | VrZag79 | VVS29 | VVS5 | ||||||||||||||||
Pb. |
|
|
|
|
|
|
|
|
Microsatélites | VVS2 | VVMD5 | VVMD7 | VrZag47 | ||||||||
Pb. |
|
|
|
|
Microsatélites | VrZag62 | VrZag79 | VVS29 | VVS5 | ||||||||
Pb. |
|
|
|
|