Variedade VVS2 VVMD5 VVMD7 VrZag47 VrZag62 VrZag79 VVS29 VVS5
Súa variedade

Lado

Lado: Sumidade
Lado: Folla nova face
Lado: Folla nova envés
Lado: Folla adulta face
Lado: Folla adulta envés
Lado: Bago
Lado: Acio

FENOLOXÍA

Lado: Xema de inverno
Xema de inverno
29/03/2017
27/03/2019
+ histórico
Lado: Xema inchada
Xema inchada
04/04/2016
19/04/2018
04/04/2019
+ histórico
Lado: Punta verde
Punta verde
11/04/2016
+ histórico
Lado: Saída de follas
Saída de follas
07/04/2017
11/04/2019
+ histórico
Lado: Follas extendidas
Folla extendidas
21/04/2016
27/04/2018
+ histórico
Lado: Acios visibles
Acios visibles
04/05/2018
18/04/2019
+ histórico
Lado: Acios separados
Acios separados
05/05/2016
17/04/2017
10/05/2018
09/05/2019
+ histórico
Lado: Botóns florais
Botóns florais
23/05/2014
11/05/2015
19/05/2016
18/05/2018
16/05/2019
06/05/2021
+ histórico
Lado: Floración
Floración
30/05/2014
18/05/2015
09/06/2016
08/06/2018
30/05/2019
03/06/2021
+ histórico
Lado: Callado
Callado
05/06/2014
08/06/2015
15/06/2018
06/06/2019
10/06/2021
+ histórico
Lado: Uvas tamaño guisante
Uvas tamaño guisante
20/06/2014
15/06/2015
23/06/2016
25/06/2018
16/06/2021
+ histórico
Lado: Peche do acio
Peche do acio
03/07/2014
30/06/2015
14/07/2016
13/07/2018
27/06/2019
30/06/2021
+ histórico
Lado: Envero
Envero
25/08/2014
04/08/2015
18/08/2016
23/08/2018
08/08/2019
09/08/2021
+ histórico
Maduración
18/09/2014
08/09/2015
07/09/2016
+ histórico

Antecedentes

 

Freijanes e Alonso (1997) cítana como cultivada na zona de transición da provincia de Ourense.

Situación actual

Esta variedade presenta unha distribución restrinxida centrada na localidade da Arnoia na comarca do Ribeiro (Ourense). Non se encontra recollida nos regulamentos das denominaciónsde orixe para a elaboración de viños.

Valoracións sobre o seu cultivo

Variedade de brotación media-tardía e maduración media, é sensible ao oídio e á botrite e bastante resistente ao mildeu. Produce viños con elevada acidez (7,1g/L) e graduación alcohólica (13,6%) (Blanco et al., 2008). Utilízase como complementaria na elaboración de viños brancos.

Descrición morfolóxica

O pámpano novo presenta a extremidade aberta con peluxe tombada de densidade baixa e pigmentación reberetada de intensidade débil. A cara dorsal do entrenó, así como a cara dorsal e ventral dos nós, é verde e vermella, mentres a cara ventral do entrenó é verde. As xemas presentan pigmentación antociánica que afecta case toda a bráctea e de intensidade forte.

A folla nova é bronceada con peluxe tombada de densidade media.

A folla adulta de cor verde media presenta tamaño medio e forma pentagonal, con cinco lóbulos; peluda, con densidade baixa de pelos tombados entre e sobre os nervios principais do envés do limbo; perfil plano; dentes con lados convexos, de lonxitude media en relación á súa anchura; seo peciolar con lóbulos semiabertos e coa base en forma de chave; seos laterais superiores abertos coa base en forma de V; pecíolo lixeiramente máis curto que o nervio principal.

O acio é cónico, curto, estreito, de compacidade solta e con presenza de 1 ou 2 ás. O pedúnculo é de lonxitude moi curta.

O bago de cor verde amarela presenta forma elíptica curta.

Caracterización molecular

Microsatélites VVS2 VVMD5 VVMD7 VrZag47 VrZag62 VrZag79 VVS29 VVS5
Pb.
130 150
228 232
241 261
157 165
185 187
243 245
169 169
117 150
Microsatélites VVS2 VVMD5 VVMD7 VrZag47
Pb.
130 150
228 232
241 261
157 165
Microsatélites VrZag62 VrZag79 VVS29 VVS5
Pb.
185 187
243 245
169 169
117 150