Antecedentes
Variedade cultivada dende a antigüidade na zona de Betanzos.
Situación Actual
O seu cultivo redúcese actualmente á zona de Betanzos. Estudos recentes indican a súa sinonimia con Chenin Blanc.
Valoracións sobre o seu cultivo
Estudos realizados en EVEGA na campaña do 2005 mostran a obtención de viños equilibrados, e considérana como unha variedade que en condicións axeitadas pode ser utilizada paraa elaboración de viños monovarietais ou en mestura con outras variedades.
Descrición morfolóxica
O pámpano novo presenta a extremidade aberta con peluxe tombada de densidade baixa e pigmentación reberetada de intensidade moi débil. A cara dorsal dos entrenós e nós é verde. As xemas non presentan pigmentación antociánica.
A folla adulta de cor verde media presenta tamaño pequeno e forma pentagonal, con cinco lóbulos; peluda, con densidade baixa de pelos tombados entre os nervios principais do envés do limbo; perfil plano; limbo con avultamento débil; dentes con lados convexos e rectilíneos, de lonxitude curta en relación á súa anchura; seo peciolar semiaberto e coa base en forma de chave; seos laterais superiores abertos coa base en forma de chave; pecíolo lixeiramente máis curto que o nervio principal.
O acio é cilíndrico, de lonxitude, anchura e compacidade media e con presenza de 1 ou 2 ás. O pedúnculo é de lonxitude curta.
O bago de cor verde amarela presenta forma elíptica curta.