Antecedentes
A existencia de cultivares centenarios na comarca de Monterrei fai pensar nunha orixe autóctona para esta variedade.
Situación Actual
É recoñecida como variedade autorizada na DO Monterrei.
Valoracións sobre o seu cultivo
Variedade moi produtiva, de brotación e maduración tardía. No terreo experimental da EVEGA produce viños con valores de grao alcohólico de 11,5-12% e acidez de 6,7-6,3 g/L.
Descrición morfolóxica
O pámpano novo presenta a extremidade aberta con peluxe tombada de densidade media. A cara dorsal e ventral dos entrenós e nós é verde. As xemas non presentan pigmentación antociánica.
A folla adulta de cor verde media presenta tamaño medio e forma pentagonal, con cinco lóbulos; peluda, con densidade baixa de pelos tombados e nula ou moi baixa de pelos ergueitos entre os nervios principais do envés do limbo; perfil alabeado; limbo con avultamento e inchazón débil; dentes de lados rectilíneos, de lonxitude curta en relación á súa anchura; seo peciolar con lóbulos lixeiramente superpostos e coa base en forma de chave; seos laterais superiores con lóbulos lixeiramente superpostos coa base en forma de chave; pecíolo lixeiramente máis curto que o nervio principal.
O acio é cónico, compacto, de lonxitude, anchura media e con presenza de 1 ou 2 ás. O pedúnculo é de lonxitude media.
O bago de cor verde amarela presenta forma elíptica curta.