Variedade VVS2 VVMD5 VVMD7 VrZag47 VrZag62 VrZag79 VVS29 VVS5
Súa variedade

Mouratón

Mouratón: Sumidade
Sumidade
Mouratón: Folla nova face
Folla nova: face
Mouratón: Folla nova envés
Folla nova: envés
Mouratón: Folla adulta face
Folla adulta: face
Mouratón: Folla adulta envés
Folla adulta: envés
Bago aberto
Mouratón: Bago
Bago
Mouratón: Acio
Acio

FENOLOXÍA

Mouratón: Xema de inverno
Xema de inverno
29/03/2017
27/03/2019
+ histórico
Xema inchada
04/04/2019
+ histórico
Punta verde
19/04/2018
+ histórico
Mouratón: Saída de follas
Saída de follas
11/04/2016
07/04/2017
+ histórico
Mouratón: Follas extendidas
Folla extendidas
13/04/2015
21/04/2016
11/04/2019
+ histórico
Mouratón: Acios visibles
Acios visibles
27/04/2016
04/05/2018
25/04/2019
+ histórico
Mouratón: Acios separados
Acios separados
30/04/2015
05/05/2016
02/05/2019
+ histórico
Mouratón: Botóns florais
Botóns florais
11/05/2015
19/05/2016
10/05/2018
16/05/2019
+ histórico
Floración
08/06/2018
30/05/2019
+ histórico
Mouratón: Callado
Callado
05/06/2014
08/06/2015
15/06/2016
15/06/2018
06/06/2019
+ histórico
Mouratón: Uvas tamaño guisante
Uvas tamaño guisante
20/06/2014
08/06/2015
23/06/2016
25/06/2018
20/06/2019
+ histórico
Mouratón: Peche do acio
Peche do acio
03/07/2014
14/07/2016
27/06/2019
+ histórico
Mouratón: Envero
Envero
23/07/2014
28/07/2015
13/08/2018
15/08/2019
+ histórico
Mouratón: Maduración
Maduración
18/09/2014
07/09/2015
16/09/2016
+ histórico

Sinonimias

Negreda e Mencía Gorda

Antecedentes

García de los Salmones (1914) cítaa baixo a denominación de Mouratón, como cultivada na provincia de Lugo e Ourense; e baixo a denominación de Negreda nas localidades de Monforte (Lugo), A Teixeira (Ourense) e Caldasde Reis (Pontevedra). O Catastro Vitícola de 1983 indica que o seu cultivo na provincia de Lugo, na provincia de Ourense. Esta variedade deriva xeneticamente da liñaxe orixinada en Merenzao (Díaz-Losada et al., 2010).

Situación actual

É recoñecida como variedade autorizada nas DD.OO Ribeira Sacra e Valdeorras.

Descrición morfolóxica

Pámpano

O pámpano novo presenta a extremidade aberta con peluxe tombada de densidade media e pigmentación reberetada de intensidade débil. A cara dorsal e ventral dos entrenós e nós é verde. As xemas non presentan pigmentación antociánica.

Folla Nova

A folla nova é verde ou bronceada con peluxe tombada de densidade media.

Folla Adulta

A folla adulta de cor verde media presenta tamaño medio e forma pentagonal, con cinco lóbulos; peluda, con densidade baixa de pelos tombados entre e sobre os nervios principais do envés do limbo; perfil alabeado; limbo con avultamento e inchazón débil; dentes con mestura de lados convexose rectilíneos, de lonxitude media en relación á súa anchura; seo peciolar con lóbulos lixeiramente superpostos e a base en forma de chave; seos laterais superiores abertos coa base en formade chave; pecíolo lixeiramente máis curto que o nervio principal.

Acio

O acio é cónico, de tamaño e compacidade media e con presenza de 1 ou 2 ás. O pedúnculo é de lonxitude curta.

Bago

O bago de cor azul negra presenta forma esférica a elíptica curta.

Caracterización molecular

Microsatélites VVS2 VVMD5 VVMD7 VrZag47 VrZag62 VrZag79 VVS29 VVS5
Pb.
134 150
230 234
247 255
157 165
187 203
245 249
169 169
150 150
Microsatélites VVS2 VVMD5 VVMD7 VrZag47
Pb.
134 150
230 234
247 255
157 165
Microsatélites VrZag62 VrZag79 VVS29 VVS5
Pb.
187 203
245 249
169 169
150 150