Variedade VVS2 VVMD5 VVMD7 VrZag47 VrZag62 VrZag79 VVS29 VVS5
Súa variedade

Sousón

Sousón: Sumidade
Sousón: Folla nova face
Sousón: Folla nova envés
Sousón: Folla adulta face
Sousón: Folla adulta envés
Sousón: Bago
Sousón: Acio

FENOLOXÍA

Sousón: Xema de inverno
Xema de inverno
04/04/2016
29/03/2017
27/03/2019
+ histórico
Sousón: Xema inchada
Xema inchada
11/04/2016
07/04/2017
19/04/2018
04/04/2019
+ histórico
Punta verde
Sousón: Saída de follas
Saída de follas
13/04/2015
11/04/2019
+ histórico
Sousón: Follas extendidas
Folla extendidas
27/04/2016
27/04/2018
25/04/2019
+ histórico
Sousón: Acios visibles
Acios visibles
30/04/2015
05/05/2016
17/04/2017
04/05/2018
09/05/2019
+ histórico
Sousón: Acios separados
Acios separados
11/05/2015
12/05/2016
10/05/2018
16/05/2019
+ histórico
Sousón: Botóns florais
Botóns florais
23/05/2014
19/05/2016
18/05/2018
23/05/2019
06/05/2021
+ histórico
Sousón: Floración
Floración
30/05/2014
08/06/2015
08/06/2018
06/06/2019
03/06/2021
+ histórico
Sousón: Callado
Callado
12/06/2014
23/06/2016
13/06/2019
10/06/2021
+ histórico
Sousón: Uvas tamaño guisante
Uvas tamaño guisante
30/06/2014
15/06/2015
30/06/2016
25/06/2018
27/06/2019
16/06/2021
+ histórico
Sousón: Peche do acio
Peche do acio
23/07/2014
13/07/2018
04/07/2019
07/07/2021
+ histórico
Sousón: Envero
Envero
12/08/2014
04/08/2015
23/08/2018
15/08/2019
09/08/2021
+ histórico
Sousón: Maduración
Maduración
29/09/2014
28/09/2016
+ histórico

Sinonimias

Retinto, Tintilla, Pazao e Viñón

Antecedentes

García de los Salmones (1914) cítaa como cultivadana provincia de Lugo, na zona de Cortegada (Ourense) e na Estrada (Pontevedra), onde se coñece baixo a denominación de Retinto, ena zona de Entrimo (Ourense) coñecida baixo a denominación de Viñón. No Catastro Vitícola de 1983 indícase a súa presenza na DO Ribeiro. A súa orixe xenéticaestá relacionada con cultivares da liñaxe do CaíñoBravo (Díaz-Losada et al., 2010).

Situación actual

É recoñecida como variedade preferente nas DD.OO. Ribeiro, Ribeira Sacra, Rías Baixas e Valdeorras e, como autorizada na DO Monterrei, e é contemplada nas indicacións xeográficas Viño da Terra Barbanza e Iria e Val do Miño.

Valoracións sobre o seu cultivo

Variedade de brotación media e maduración tardía, presenta sensibilidade moderada ao mildeu oídio e botrite. Produce viños con graduacións de medias e acidez alta, caracterizados por presentar tonalidades violáceas consuficiente intensidade colorante para o seu envellecementoen barrica; de notable complexidade olfactiva, viños afroitados, con notas a froitos vermellos e a herbas aromáticas e balsámicas.

Descrición morfolóxica

O pámpano novo presenta a extremidade aberta con peluxe tombada de densidade media. Acara dorsal dos entrenós e nós é verde e vermella, mentres que a ventral é verde. As xemas presentan pigmentación antociánica na base de intensidade media.

A folla nova é bronceada con peluxe tombada dedensidade media.

A folla adulta de cor verde media presenta tamaño medio e forma pentagonal, con cinco lóbulos; peluda, con densidade media de pelos tombados entre os nervios principais e baixa sobre os nervios principais da face do limbo; perfil alabeado; limbo con avultamento e inchazón débil; dentes con mestura de lados convexos e rectilíneos, de lonxitude curta en relación á súa anchura; seo peciolar pouco aberto coa base en forma de chave; seos laterais superiores abertos coa base en forma de U; pecíolo lixeiramente máis curto que o nervio principal

O acio é cónico, de lonxitude e anchura media, compacidade media e con presenza de 1 ou 2 ás. O pedúnculo é de lonxitude curta.

O bago de cor azul negra presenta forma esférica.

Caracterización molecular

Microsatélites VVS2 VVMD5 VVMD7 VrZag47 VrZag62 VrZag79 VVS29 VVS5
Pb.
130 132
218 222
237 261
165 165
187 195
243 249
169 179
100 121
Microsatélites VVS2 VVMD5 VVMD7 VrZag47
Pb.
130 132
218 222
237 261
165 165
Microsatélites VrZag62 VrZag79 VVS29 VVS5
Pb.
187 195
243 249
169 179
100 121