Variedade VVS2 VVMD5 VVMD7 VrZag47 VrZag62 VrZag79 VVS29 VVS5
Súa variedade

Merenzao

Merenzao: Sumidade
Sumidade
Merenzao: Folla nova face
Folla nova: face
Merenzao: Folla nova envés
Folla nova: envés
Merenzao: Folla adulta face
Folla adulta: face
Merenzao: Folla adulta envés
Folla adulta: envés
Bago aberto
Merenzao: Bago
Bago
Merenzao: Acio
Acio

FENOLOXÍA

Merenzao: Xema de inverno
Xema de inverno
29/03/2017
+ histórico
Merenzao: Xema inchada
Xema inchada
27/03/2019
+ histórico
Punta verde
19/04/2018
+ histórico
Saída de follas
Merenzao: Follas extendidas
Folla extendidas
13/04/2015
21/04/2016
27/04/2018
11/04/2019
+ histórico
Merenzao: Acios visibles
Acios visibles
30/04/2015
27/04/2016
04/05/2018
25/04/2019
+ histórico
Merenzao: Acios separados
Acios separados
11/05/2015
05/05/2016
17/04/2017
10/05/2018
09/05/2019
+ histórico
Merenzao: Botóns florais
Botóns florais
23/05/2014
11/05/2015
12/05/2016
25/05/2018
16/05/2019
+ histórico
Merenzao: Floración
Floración
30/05/2014
18/05/2015
09/06/2016
15/06/2018
30/05/2019
+ histórico
Merenzao: Callado
Callado
05/06/2014
08/06/2015
15/06/2016
06/06/2019
+ histórico
Merenzao: Uvas tamaño guisante
Uvas tamaño guisante
20/06/2014
15/06/2015
23/06/2016
25/06/2018
20/06/2019
+ histórico
Merenzao: Peche do acio
Peche do acio
20/06/2014
30/06/2015
14/07/2016
02/07/2018
27/06/2019
+ histórico
Merenzao: Envero
Envero
12/08/2014
11/08/2015
13/08/2018
01/08/2019
+ histórico
Merenzao: Maduración
Maduración
11/09/2014
21/09/2015
07/09/2016
23/08/2018
+ histórico

Sinonimias

Bastardo, Carnaz, Roibal, Pecho e María Ordoña, Trousseau (Francia).

Antecedentes

García de los Salmones (1914) cítaa como cultivada na provincia de Ourense coas denominacións Merenzao, María Ordoña ou Bastardo (na localidade de Viana do Bolo), na provinciade Lugo na zona de Monforte coa denominación Carnaz e coa denominación de Roibal, na provincia da Coruña na localidade de Paderne (Betanzos). Este cultivar é a orixe da principal liñaxe do leste de Galicia, que deu lugar ao cultivar Mencía (Díaz-Losada et al., 2010).

Situación actual

É recoñecida como variedade preferente nas DD.OO. Ribeira Sacra, Valdeorras e Monterrei. Tamén é contemplada para a elaboración de viños na indicación xeográfica Viño da Terra de Betanzos. A superficie de cultivo é escasa.

Valoracións sobre o seu cultivo

Variedade de agromada é maduración temperás; produción baixa se a comparamos coa Mencía. É moi sensible á botrite e moderadamente ao oídio e ao mildeu. Produce viños de elevada graduación (superior 13,5%v/v), baixa acidez (inferior 5,1 g/L) e pH alto (superior 3,7) se se compara con outros cultivares da rexión. De baixa composición fenólica (IPT 25-30). Con alta intensidade aromática, con aromas a froita madura, uva pasa. Alta calidade en boca, viños estruturados, persistentes, con taninos pouco adstrinxentes, suaves. Case sempre se utiliza para mesturar con outras variedades en viños do ano, aínda que actualmente tamén se elaboran viños monovarietais do ano ou con curtas crianzas en madeira.

Descrición morfolóxica

Pámpano

O pámpano novo presenta a extremidade aberta con peluxe tombada de densidade media, con pigmentación antociánica de intensidade media. A cara dorsal dos entrenós e nós é verde e vermella, mentres que a ventral é verde. As xemas presentan pigmentación antociánica na base de intensidade media.

Folla Nova

A folla nova é bronceada con peluxe tombada de densidade media.

Folla Adulta

A folla adulta de cor verde media presenta tamaño medio e forma pentagonal, con cinco lóbulos; peluda, con densidade media de pelos tombados entre os nervios principais; perfil alabeado; limbo con avultamento e inchazón débil; dentes con lados convexos, de lonxitude curta en relación á súa anchura; seo peciolar con lóbulos medio superpostos e coa base en forma de chave ou V; seos laterais superiores abertos coa base en forma de V; pecíolo lixeiramente máis curto que o nervio principal.

Acio

O acio é cilíndrico, de lonxitude media e compacto. O pedúnculo é de lonxitude curta.

Bago

O bago de cor vermella violeta escura presenta forma elíptica curta.

Caracterización molecular

Microsatélites VVS2 VVMD5 VVMD7 VrZag47 VrZag62 VrZag79 VVS29 VVS5
Pb.
140 150
234 234
237 255
151 165
187 187
243 245
169 169
98 150
Microsatélites VVS2 VVMD5 VVMD7 VrZag47
Pb.
140 150
234 234
237 255
151 165
Microsatélites VrZag62 VrZag79 VVS29 VVS5
Pb.
187 187
243 245
169 169
98 150