Variedade VVS2 VVMD5 VVMD7 VrZag47 VrZag62 VrZag79 VVS29 VVS5
Súa variedade

Godello

Godello: Sumidade
Sumidade
Godello: Folla nova face
Folla nova: face
Godello: Folla nova envés
Folla nova: envés
Godello: Folla adulta face
Folla adulta: face
Godello: Folla adulta envés
Folla adulta: envés
Bago aberto
Godello: Bago
Bago
Godello: Acio
Acio

FENOLOXÍA

Xema de inverno
Godello: Xema inchada
Xema inchada
29/03/2017
27/03/2019
+ histórico
Punta verde
04/04/2019
+ histórico
Godello: Saída de follas
Saída de follas
04/04/2016
19/04/2018
+ histórico
Godello: Follas extendidas
Folla extendidas
13/04/2015
21/04/2016
07/04/2017
11/04/2019
+ histórico
Godello: Acios visibles
Acios visibles
20/04/2015
27/04/2018
18/04/2019
+ histórico
Godello: Acios separados
Acios separados
30/04/2015
27/04/2016
17/04/2017
04/05/2018
25/04/2019
+ histórico
Godello: Botóns florais
Botóns florais
23/05/2014
11/05/2015
12/05/2016
10/05/2018
16/05/2019
+ histórico
Godello: Floración
Floración
30/05/2014
01/06/2015
09/06/2016
01/06/2018
+ histórico
Godello: Callado
Callado
05/06/2014
08/06/2015
15/06/2016
15/06/2018
30/05/2019
+ histórico
Godello: Uvas tamaño guisante
Uvas tamaño guisante
12/06/2014
15/06/2015
23/06/2016
13/06/2019
+ histórico
Godello: Peche do acio
Peche do acio
23/07/2014
14/07/2016
25/06/2018
20/06/2019
+ histórico
Godello: Envero
Envero
04/08/2015
11/08/2016
13/08/2018
01/08/2019
+ histórico
Godello: Maduración
Maduración
11/09/2014
07/09/2015
06/09/2016
23/08/2018
+ histórico

Sinonimias

Verdello, Cumbrao

Antecedentes

García de los Salmones (1914) cítaa nas provincias de Lugo e Ourense. No Catastro Vitícola de 1983 indícase como cultivada na provincia de Lugo, no Ribeiro e en Valdeorras.

Situación actual

É recoñecida como variedade preferente nas DD.OO. Ribeiro, Ribeira Sacra, Valdeorras e Monterrei, e é considerada coa categoría de autorizadana DO Rías Baixas; tamén está admitida nas indicacións xeográficas Viño da Terra Barbanzae Iria, Betanzos e Val do Miño.

Valoracións sobre o seu cultivo

Variedade de ciclo curto de agromada é maduración temperás; elevado vigor e produción alta en relación ao Albariño; sensibilidade alta á botrite e media ao mildeu e ao oídio. Bagos moi sensibles ao golpe de sol. Produce viños de graduación media (entre 11,5 e 13%v/v dependendo da zona de cultivo), acidez media-alta (5,5-7 g/L) e pH baixo (2,9-3,4). Os viños presentan unha potencialidade aromática alta, con aromas froiteiros a pera, mazá, e con matices vexetais a feno e a buxo. En boca é potente, amplo e persistente cun final amargo característico desta variedade. É axeitada para viños do ano e atura perfectamente a crianza tanto en barrica como en botella.

Descrición morfolóxica

Pámpano

O pámpano novo presenta a extremidade aberta con peluxe tombada de densidade media-baixa e pigmentación reberetada de intensidade media. A cara dorsal dos entrenós e nós é verde e vermella, mentres que a ventral é verde. As xemas non presentan pigmentación antociánica.

Folla Nova

A folla nova é verde con peluxe tombada dedensidade baixa.

Folla Adulta

A folla adulta de cor verde media presenta tamaño medio e forma pentagonal, con cinco lóbulos; peluda, con densidade baixa de pelos tombados e media-alta de pelos ergueitos, entre os nervios principais do envés do limbo; perfil plano; limbo con avultamentoe inchazon débil; dentes con lados convexos, de lonxitude media en relación á súa anchura; seopeciolar con lóbulos semiabertos e coa base en forma de chave; seos laterais superiores abertos coa base en forma de chave ou U; pecíolo lixeiramente máis curto que o nervio principal.

Acio

O acio é cónico, de lonxitude, anchura e compacidade media e con presenza de 1 ou 2 ás.O pedúnculo é de lonxitude moi curta.

Bago

O bago de cor verde amarela presenta forma elíptica curta.

Caracterización molecular

Microsatélites VVS2 VVMD5 VVMD7 VrZag47 VrZag62 VrZag79 VVS29 VVS5
Pb.
150 156
222 234
237 241
161 165
185 187
249 249
169 169
100 106
Microsatélites VVS2 VVMD5 VVMD7 VrZag47
Pb.
150 156
222 234
237 241
161 165
Microsatélites VrZag62 VrZag79 VVS29 VVS5
Pb.
185 187
249 249
169 169
100 106