Variedade VVS2 VVMD5 VVMD7 VrZag47 VrZag62 VrZag79 VVS29 VVS5
Súa variedade

Mencía

Mencía: Sumidade
Sumidade
Mencía: Folla nova face
Folla nova: face
Folla nova: envés
Mencía: Folla adulta face
Folla adulta: face
Mencía: Folla adulta envés
Folla adulta: envés
Bago aberto
Mencía: Bago
Bago
Mencía: Acio
Acio

FENOLOXÍA

Xema de inverno
27/03/2019
+ histórico
Mencía: Xema inchada
Xema inchada
04/04/2016
+ histórico
Mencía: Punta verde
Punta verde
11/04/2016
19/04/2018
04/04/2019
+ histórico
Mencía: Saída de follas
Saída de follas
21/04/2016
07/04/2017
11/04/2019
+ histórico
Mencía: Follas extendidas
Folla extendidas
13/04/2015
18/04/2019
+ histórico
Mencía: Acios visibles
Acios visibles
30/04/2015
27/04/2016
04/05/2018
25/04/2019
+ histórico
Mencía: Acios separados
Acios separados
05/05/2015
05/05/2016
17/04/2017
10/05/2018
09/05/2019
+ histórico
Mencía: Botóns florais
Botóns florais
23/05/2014
11/05/2015
19/05/2016
18/05/2018
16/05/2019
+ histórico
Mencía: Floración
Floración
30/05/2014
01/06/2015
09/06/2016
08/06/2018
30/05/2019
+ histórico
Mencía: Callado
Callado
05/06/2014
08/06/2015
15/06/2016
06/06/2019
+ histórico
Mencía: Uvas tamaño guisante
Uvas tamaño guisante
20/06/2014
15/06/2015
23/06/2016
25/06/2018
20/06/2019
+ histórico
Mencía: Peche do acio
Peche do acio
20/06/2014
22/06/2015
14/07/2016
02/07/2018
27/06/2019
+ histórico
Mencía: Envero
Envero
23/07/2014
28/07/2015
13/08/2018
25/07/2019
+ histórico
Mencía: Maduración
Maduración
15/09/2014
07/09/2015
14/09/2016
23/08/2018
+ histórico

Antecedentes

García de los Salmones (1914) cítaa como cultivada nas provincias de Lugo e Ourense e na zona de Caldas de Rei na provincia de Pontevedra. No Catastro Vitícola de 1983 indícase como presente nas provincias da Coruña, Lugo, en Ourense e Pontevedra. A súaorixe xenética é a liñaxe orixinada en Merenzao (Díaz-Losada et al., 2010).

Situación actual

É recoñecida como variedade preferente nas DD.OO. Ribeiro, Ribeira Sacra, Valdeorras e Monterrei, e como autorizada na DO RíasBaixas. Tamén é contemplada para a elaboraciónde viños nas indicacións xeográficas Viños da Terra Barbanza e Iria, Val do Miño e Betanzos.

Valoracións sobre o seu cultivo

Variedade de agromada e maduración medias; produción alta e vigor medio-baixo; sensible ao oídio, moderadamente ao mildeu e alta á botrite. Produce viños de elevado potencial enolóxico, con graduacións que poden variar en función da zona entre 11 e 14% v/v, e acidez entre 4-6 g/L. Os viños con tonalidades violáceas posúen unha intensidade aromática media-alta, con aromas froiteiros, a froitos roxos, framboesa, fresa, mora e con certos toques lácticos. Con boa calidade en boca, persistentes, con arestas doces, salientando os taninos suaves e agradables.

Descrición morfolóxica

Pámpano

O pámpano novo presenta a extremidade aberta, glabra e sen pigmentación antociánica. A cara dorsal do entrenó, así como a cara dorsal e ventral do nó, é verde e vermella, mentres a cara ventral do entrenó é verde. As xemas non presentan pigmentación antociánica.

Folla Nova

A folla nova de cor verde é glabra.

Folla Adulta

A folla adulta de cor verde media presenta tamaño medio e forma pentagonal, con cinco lóbulos; glabra; perfil plano; limbo con inchazón débil; dentes con mestura de lados convexos e rectilíneos, de lonxitude media en relación á súa anchura; seo peciolar con lóbulos pouco abertos ea base en forma de chave; seos laterais superiores abertos coa base en forma de V; pecíolo lixeiramente máis curto que o nervio principal.

Acio

O acio é cónico, longo, de compacidade media e con presenza de 1 ou 2 ás. O pedúnculo é de lonxitude curta.

Bago

O bago de cor azul negra presenta forma elíptica curta.

Caracterización molecular

Microsatélites VVS2 VVMD5 VVMD7 VrZag47 VrZag62 VrZag79 VVS29 VVS5
Pb.
Microsatélites VVS2 VVMD5 VVMD7 VrZag47
Pb.
Microsatélites VrZag62 VrZag79 VVS29 VVS5
Pb.