Sinonimias
Moza Fresca, Valenciana
Antecedentes
García de los Salmones (1914) cítaa en Lugo, Allariz, Celanova e Viana do Bolo. No Catastro Vitícola de 1983 cítase como cultivada na provincia de Lugo, onde ocupaba o 0,24% da superficie de viñedo, e en Ourense, o 2,2%.
Situación Actual
Está considerada variedade preferente nas DD.OO. Ribeira Sacra, Valdeorras e Monterrei.
Valoracións sobre o seu cultivo
Variedade moi produtiva, de brotación media ou tardía e maduración media-precoz, moi sensible á botrite e moderadamente sensible ao mildeu e ao oídio. Produce viños con graduación media de 11% e acidez de 5 g/L.
Descrición morfolóxica
O pámpano novo presenta a extremidade aberta con peluxe tombada de densidade baixa e pigmentación reberetada de intensidade forte. A cara dorsal e ventral dos entrenós e nós é verde. As xemas non presentan pigmentación antociánica.
A folla adulta de cor verde media presenta tamaño medio e forma pentagonal, con cinco lóbulos; peluda, con densidade media de pelos tombados e ergueitos entre os nervios principais do envés do limbo; perfil alabeado; limbo con avultamento e inchazón débil; dentes con mestura de lados convexos e rectilíneos, de lonxitude media en relación á súa anchura; seo peciolar con lóbulos pouco abertos e coa base en forma de U;seos laterais superiores con lóbulos lixeiramente superpostos coa base en forma de chave; pecíolo lixeiramente máis curto que o nervio principal.
O acio é cónico, longo, ancho, de compacidade media e con presenza de 1 ou 2 ás. O pedúnculo é de lonxitude curta.
O bago de cor verde amarela presenta forma elíptica curta.