Variedade VVS2 VVMD5 VVMD7 VrZag47 VrZag62 VrZag79 VVS29 VVS5
Súa variedade

Albarín Tinto

Albarín Tinto: Sumidade
Sumidade
Albarín Tinto: Folla nova face
Folla nova: face
Albarín Tinto: Folla nova envés
Folla nova: envés
Albarín Tinto: Folla adulta face
Folla adulta: face
Albarín Tinto: Folla adulta envés
Folla adulta: envés
Albarín Tinto: Bago aberto
Bago aberto
Albarín Tinto: Bago
Bago
Albarín Tinto: Acio
Acio

FENOLOXÍA

Xema de inverno
Albarín Tinto: Xema inchada
Xema inchada
21/05/2017
19/04/2018
27/03/2019
+ histórico
Albarín Tinto: Punta verde
Punta verde
04/04/2016
+ histórico
Saída de follas
04/04/2019
+ histórico
Folla extendidas
27/04/2018
11/04/2019
+ histórico
Albarín Tinto: Acios visibles
Acios visibles
30/04/2015
27/04/2016
04/05/2018
25/04/2019
+ histórico
Acios separados
10/05/2018
09/05/2019
+ histórico
Albarín Tinto: Botóns florais
Botóns florais
23/05/2014
11/05/2015
12/05/2016
16/05/2019
+ histórico
Albarín Tinto: Floración
Floración
30/05/2014
01/06/2015
09/06/2016
08/06/2018
30/05/2019
+ histórico
Albarín Tinto: Callado
Callado
05/06/2014
08/06/2015
23/06/2016
15/06/2018
06/06/2019
+ histórico
Albarín Tinto: Uvas tamaño guisante
Uvas tamaño guisante
20/06/2014
15/06/2015
30/06/2016
25/06/2018
20/06/2019
+ histórico
Albarín Tinto: Peche do acio
Peche do acio
03/07/2014
30/06/2015
28/07/2016
27/07/2018
27/06/2019
+ histórico
Albarín Tinto: Envero
Envero
12/08/2014
04/08/2015
03/08/2016
13/08/2018
15/08/2019
+ histórico
Albarín Tinto: Maduración
Maduración
11/09/2014
18/09/2015
06/09/2016
+ histórico

Sinonimias

Tinto Serodo, Caíño Gordo

Antecedentes

García de los Salmones (1914) cítaa na Fonsagradabaixo a denominación de Albarín. Variedade de importante relevancia en Asturias, que segundo Hidalgo e Candela (1971) ocupaba o 75% da superficie relativa provincial. Esta variedade tena súa orixe no Mouratón, que aparece na liñaxe do Merenzao (Díaz-Losada et al., 2010).

Situación actual

Presenza puntual na bacía do río Navia ao seu paso pola provincia de Lugo. Atopáronse tamén individuos illados na DO Monterrei.

Valoracións sobre o seu cultivo

Variedade de brotación media e maduración tardía, produce viños de elevada acidez (9,8 g/L)e de graduación alcohólica baixa (9,6%).

Descrición morfolóxica

Pámpano

O pámpano novo presenta a extremidade aberta con peluxe tombada de densidade media e pigmentación reberetada de intensidade débil.A cara dorsal e ventral dos entrenós é verde,ao igual que a dorsal dos nós, mentres a ventral destes últimos é verde e vermella. As xemas non presentan pigmentación antociánica.

Folla Nova

A folla nova é verde con peluxe tombada de densidade media.

Folla Adulta

A folla adulta de cor verde media presenta tamaño medio e forma pentagonal, con cinco lóbulos; peluda, con densidade baixa de pelos tombados entre e sobre os nervios principais do envés do limbo; perfil alabeado; limbo con avultamentoe inchazón débil; dentes con mestura de lados rectilíneos e convexos, de lonxitude media enrelación á súa anchura; seo peciolar con lóbulos lixeiramente superpostos e coa base en forma dechave; seos laterais superiores abertos coa base en forma de V; pecíolo de lonxitude lixeiramente máis curta que o nervio principal.

Acio

O acio é cónico, curto, ancho, de compacidade media e con presenza de 1 ou 2 ás. O pedúnculo é de lonxitude curta.

Bago

O bago de cor azul negra presenta forma esférica.

Caracterización molecular

Microsatélites VVS2 VVMD5 VVMD7 VrZag47 VrZag62 VrZag79 VVS29 VVS5
Pb.
140 150
222 234
251 255
155 165
187 199
249 249
169 169
94 150
Microsatélites VVS2 VVMD5 VVMD7 VrZag47
Pb.
140 150
222 234
251 255
155 165
Microsatélites VrZag62 VrZag79 VVS29 VVS5
Pb.
187 199
249 249
169 169
94 150